Dla chętnych daję przepis na ciasto z poprzedniego wpisu. Uważajcie tylko, żeby nie przesadzić z cytryną do masy. Zawsze lepiej spróbować, przed wylaniem jej do blachy:D
Ciasto cytrynowe
4/5 puszki mleka zagęszczonego, słodzonego
½ szklanki soku z cytryny (do masy)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
2 jajka, osobno białka i żółtka
herbatniki, najlepiej pełnoziarniste, na wyłożenie dna tortownicy (około 250g)
160g masła (na spód herbatnikowy)
¾ łyżeczki soku z cytryny (do białek)
4 łyżki cukru
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Herbatniki pokrusz. Roztop masło na patelni i wymieszaj z herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Dokładnie dociśnij herbatniki do dna. Całość wstaw na kilka minut do lodówki.
W średniej wielkości misce zmieszaj słodzone mleko zagęszczone, sok z cytryny, skórkę z cytryny i żółtka jaj. Mieszaj całość do czasu, aż mikstura zgęstnieje. Wlej ją na wierzch schłodzonego herbatnikowego spodu.
W drugiej średniej wielkości misce ubij białko jaj i ¾ łyżeczki soku z cytryny. Zrób to mikserem ustawionym na duże obroty. Ubijaj białko do momentu uzyskania puszystej masy. Wówczas zacznij dodawać cukier (po 1 łyżce na raz), zmniejszając obroty miksera na średnie. Ubijaj białko jeszcze 4 minuty lub do czasu, aż cukier rozpuści się, a ty uzyskasz błyszczącą, sztywną masę.
Ubite białko rozprowadź na wierzchu ciasta. Dokładnie pokryj nim brzegi ciasta, żeby podczas pieczenia nie skurczyło się.
Piecz ciasto przez 12-15 minut lub do czasu, gdy beza na wierzchu ciasta stanie się lekko brązowa. Przed podaniem ostudź.
A u mnie nie wiele się dzieje. Staram się "dłubać" choć troszkę, ale terminy pracy mnie gonią, więc temu poświęcam więcej uwagi. Mam nadzieję, że już nie długo skończy się całe to szaleństwo:D
Mam nadzieję, że do szybkiego zobaczenia:*:)
Dzięki za przepis - wypróbuję :-) Jajo piękne i kwiatowy haft też się cudnie zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa kwiatowego haftu bu już zaczyna się pięknie prezentować :)
OdpowiedzUsuńsuper ten kwiat:)bardzo delikatnie wyszedł!
OdpowiedzUsuńpiekny kwiatuszek, przepis ciekawy tylko że ja nie lubię gotować i piec, a szkoda bo jest tyle fajnych i ciekawych przepisów... może kiedyś mi się uda przekonać do tych spraw z kuchnią związanych ....
OdpowiedzUsuńJajko piękne - bardzo lubię takie wzory.
OdpowiedzUsuńKwiatek też mi się podoba.
Pozdrawiam słonecznie.
Witaj, zapraszam po odbiór wyróżnienia :)
OdpowiedzUsuńWitam Ciebie bardzo serdecznie.Pięknie,mądrze i kolorowo tu Ciebie.Jeśli pozwolisz zostanę na dłużej i poobserwuję Twoje wszystkie poczynania.Pozdrawiam,a wolnej chwili zapraszam w gościnę do Dobrych Czasów.J.
OdpowiedzUsuńŚwietne jajo..kolorki super:) A przepis..hmm..słabo u mnie z pieczeniem, ale może kiedyś...
OdpowiedzUsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypełnienia formularza zgłoszeniowego:
http://my-candys.blogspot.com/p/dodaj-swoj-konkurs-2013.html
Prawdziwe piękności potrafisz wyczarować:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiekawy kolorek tego jajeczka. Gotowy będzie super!
OdpowiedzUsuńCiekawy kolorek tego jajeczka. Gotowy będzie super!
OdpowiedzUsuń